Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Jak zostać członkiem?
Prosimy wypełnić deklarację członkowską (plik), oświadczenie (plik) o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych członka Oddziału Warszawskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i dostarczyć do sekretarza OW PTTŻ:
Pocztą – na adres:
Dr hab. inż. Ewa Gondek, prof. SGGW
ul. Nowoursynowska 159 C
02-776 Warszawa
lub osobiście – pok. 055, budynek 32
Należy również opłacić składkę członkowską w wysokości 30,- rocznie, przesyłając ją na konto OW PTTŻ
Nr konta bankowego:
PEKAO SA 13 1240 1109 1111 0010 4061 9939
Rok 2007
6-7 grudnia 2007 odbyła się VI Konferencja Naukowa „Jakość i bezpieczeństwo Żywności” nt. „Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności”. Organizator: Oddział Warszawski PTTŻ
Rok 2009
W dniach 3-4 grudnia odbyła się VII Konferencji Naukowej z cyklu JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI pt. Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych. W konferencji uczestniczyło łącznie 120 osób z instytucji naukowych i zakładów przemysłu spożywczego. W czasie konferencji wygłoszono 12 referatów plenarnych poświęconych zagadnieniom wpływu procesu technologicznego na jakość produktów w różnych branżach przemysłu spożywczego. Organizator: Oddział Warszawski PTTŻ
Rok 2011
26-27 maja 2011 r. w Kirach pod Zakopanem, odbyło się Sympozjum Naukowe pt.:„Wykorzystanie drobnoustrojów i ich metabolitów w produkcji i utrwalaniu żywności”, Wzięło udział 30 uczestników, wygłoszono 16 referatów krajowych oraz 1 zagraniczny przedstawiony przez doktorantkę z Top Institute and Nutrition w Wageningen oraz Zakładu Mikrobiologii Molekularnej, Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, Rijkuniversiteit Groningen w Groningen w Holandii. Organizatorzy to OW PTTŻ wraz Zakładem Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WNoŻ SGGW
W dniach 29.06.-01.07.2011 w Warszawie OW wraz z WNoŻ zorganizował XL Sesję Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu, Warszawa,. Wzięło udział 260 uczestników, wygłoszono 47 referatów
18-20.11.2011 r w Warszawie, Oddział Warszawski, wraz z Kołem Naukowym Technologów Żywności i Samorządem Studentów SGGW zorganizował I Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności pt.: Rola technologa we współczesnym przemyśle, ,. Wzięło udział 96 uczestników, wygłoszono 16 referatów.
23-24.11.2011r w Warszawie odbyła się VIII Konferencji naukowej z cyklu JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI pt.: Żywność przyszłości, czyli jaka? Warszawa,. Wzięło udział 90 uczestników, wygłoszono 14 referatów. Organizator: Oddział Warszawski PTTŻ
Rok 2013
04-06 września 2013 w Kirach pod Zakopanem, odbyło się II Sympozjum Naukowe pt.:„Drobnoustroje – tradycja i nowoczesność w produkcji i utrwalaniu żywności”, r. Wzięło udział 27 uczestników. Wygłoszono 21 referatów. Organizatorzy to OW PTTŻ wraz Zakładem Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WNoŻ SGGW
Rok 2014
7-9 maja 2014 w Warszawie odbyła się XIX Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ
02-04 lipca 2014 w Kirach pod Zakopanem odbyło sie III. Sympozjum Naukowe pt.:„Drobnoustroje – sprzymierzeńcy lub wrogowie w produkcji i utrwalaniu żywności i utrwalaniu żywności. Organizatorzy to OW PTTŻ wraz Zakładem Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WNoŻ SGGW r.
Rok 2015
17-18 listopada 2015 w Warszawie odbyła się VIII Konferencja z cyklu Jakość i bezpieczeństwo żywności pt.: ,,Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności – teraźniejszość i przyszłość” (60 uczestników).
Organizatorzy: Oddział Warszawski PTTŻ, Wydział Nauk o Żywności SGGW
Rok 2016
22-23 czerwca 2016 w Warszawie odbyło się V Sympozjum Inżynierii Żywności. (120 uczestników). Organizatorzy: Oddział Warszawski PTTŻ, Wydział Nauk o Żywności SGGW, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddział Warszawski PTA
22-23.06.2016 w Warszawie obyło się Seminarium pt. Niekonwencjonalne procesy w przetwórstwie żywności podsumowujące wyniki projektu: „Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego oraz kombinowanej metody z wykorzystaniem pulsacyjnego pola elektrycznego oraz ultradźwięków do wspomagania procesu suszenia tkanki roślinnej” (120 uczestników). Oddział Warszawski PTTŻ, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Wydział Nauk o Żywności SGGW
19 listopada 2016 odbyło się Sympozjum naukowe z okazji 55-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW. (600 uczestników). Organizatorzy: Wydział Nauk o Żywności SGGW, Oddział Warszawski PTTŻ.
07 – 09 września 2016 odbyło się IV Sympozjum Naukowe pt.: „Drobnoustroje i ich metabolity – hipotezy, fakty, nadzieje”, które odbyło się w Kirach pod Zakopanem w dniach roku (30 uczestników). Organizatorzy: Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Wydział Nauk o Żywności SGGW, Oddział Warszawski PTTŻ
Rok 2018
26 -27 czerwca 2018 w Warszawie odbyło się VI Sympozjum Inżynierii Żywności. (110 uczestników).
Organizatorzy: Oddział Warszawski PTTŻ, Wydział Nauk o Żywności SGGW, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddział Warszawski PTA
Historia
Oddział Warszawski działa od początku istnienia Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i był, obok Oddziału Wrocławskiego, jednym z dwóch pierwszych oddziałów Towarzystwa. Zarząd Oddziału, pod przewodnictwem dr inz. Jerzego Dobrzyckiego, został zatwierdzony przez Zarząd Główny w dniu 7. 11. 1990 roku. Początkowo liczył 50 członków ,wśród których największą liczbę stanowili pracownicy Wydziału Technologii Żywności SGGW , pracownicy Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz pracownicy ówczesnego Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego (obecny Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego). Wśród członków oddziału były tak znamienite osoby jak Profesor dr dr h.c.mult Antoni Rutkowski, pierwszy prezes zarządu Głównego, sprawujący tą funkcję przez dwie kadencje, prof. dr dr h.c. Nina Baryło-Pikielna, prezes Zarządu Głównego w latach 1998- 2000 (wówczas jeszcze docent)
Od początku działalności Oddział Warszawski zaangażował się w działalność szkoleniową, czego efektem było zorganizowanie Szkoły Naukowej „Postęp w analizie żywności”, która odbyła się w Warszawie, w dniach 3-7.12.1993 r., a która była także efektem współpracy OW z Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego IPMiT. Rok później zorganizowana została kolejna konferencja Naukowa „Postęp techniczny i technologiczny w przemyśle mięsnym”, 27-28.01.1994 r., w której udział wzięło 120 uczestników, przedstawicieli świata nauki i przemysłu. Z kolei współpraca z Instytutem przemysłu Fermentacyjnego (obecnie IBPRS) zaowocowała zorganizowaniem Seminarium Naukowym „Analiza żywności – metody szybkiej diagnostyki mikrobiologicznej (21.04.1994 r.), w którym uczestniczyło 96 osób.
Kolejne trzy lata działalności Oddziału Warszawskiego obfitowały w konferencje i seminaria. Były to między innymi:
– Ogólnopolskie Seminarium „Jakość żywności a wymagania Unii Europejskiej”, Krynica Morska 30-31.05.1995 r., liczba uczestników – 200;
– Seminarium z okazji 50-lecia specjalizacji Technologia Mięsa, Warszawa 17.06.1995 r., liczba uczestników – 54.
– Konferencja Naukowa „Technologiczne aspekty strategii rynku żywnościowego”, Warszawa, 26-27.10.1995 r., liczba uczestników – 83,
– Sesja Przeglądowa Analityki Żywności, Warszawa 18.04.1996 r., liczba uczestników – 53,
– Szkoła Jesienna „Metody przygotowywania próbek do badań”, Miedzeszyn 26-29.11.1996 r., liczba uczestników – 60,
– I Konferencja Naukowa z cyklu: „Jakość i bezpieczeństwo żywności” nt. „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produkcji żywności”, Warszawa, 18-19.11.1997 r., liczba uczestników – 164,
– II Sesja Przeglądowa Analityki Żywności, Warszawa 23.05.1997 r., liczba uczestników – 89.
W następnych latach odbyła się jeszcze III Sesja Przeglądowa Analityki Żywności, Warszawa 29.05.1998 r., liczba uczestników – 60 oraz cykl dwóch konferencji „Problemy transportu żywności”. Podczas pierwszej z nich (Kiekrz k. Poznania 3-5.11.1998 r) podjęto zagadnienia „Wpływu transportu na jakość żywności”, podczas drugiej (Kiekrz k. Poznania 4-6.11.1999) „Problemy opakowań w transporcie żywności”.
Oddział Warszawski może się pochwalić organizacją Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Mikroelementy w żywności”, która odbyła się w Warszawie 9-11.10.2000 r. Przy organizacji tego ważnego wydarzenia OW wspierany był przez Sekcję Analizy i Oceny Żywności, Komitet Chemii Analityczne PAN oraz Wydział Chemiczny PW.
Konferencja Naukowa z cyklu: „Jakość i bezpieczeństwo żywności” stała się sztandarowym wydarzeniem, kontynuowanym co dwa lata trwale wpisującym się w działalność Oddziału Warszawskiego. Wypracowana została charakterystyczna dla niej formuła. Podczas każdej konferencji wygłaszane jest: ok. 10-12 zamawianych referatów, z czego część przez wybitne osobistości świata nauki, a minimum 3 przez przedstawicieli przemysłu. W Konferencji tej mogą się również zaprezentować młodzi pracownicy nauki oraz doktoranci, dlatego stanowi ona dobrą platformę do nauki, wymiany poglądów, wzajemnej konstruktywnej konfrontacji. Każda kolejna konferencja podejmowała inny temat:
– „Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne żywności (Warszawa, 18-19.11.1999 r.),
– „Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – czynniki żywieniowe”, (Warszawa, 19-20.11.2001 r.),
– „Jakość i bezpieczeństwo w przetwórstwie żywności”, Warszawa 18-19.11.2003 r.,
– Jakość i bezpieczeństwo żywności – uwarunkowania surowcowe, technologiczno-produkcyjne i prawne (Białobrzegi k. W-y 17-18.11.2005 r).
– „Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpie-czeństwa żywności
– „Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, (Warszawa, 3-4 grudnia 2009 r.)
– Żywność przyszłości, czyli jaka? (Warszawa, 23-24.11.2011r). IX z kolei konferencja z tego cyklu odbędzie się w roku 2015.
Podczas V Jubileuszowej Konferencja Naukowa „Jakość i bezpieczeństwo Żywności” przygotowywanej wspólnie z SGGW (WTŻ) i ZG PTTŻ.obchodzony był również jubileusz XV-lecia PTTŻ
Ważnym pokłosiem tych konferencji są monografie wydawane po większości z nich, zawierające pełne teksty wygłoszonych referatów. Monografie te stanowią dla pracowników nauki oraz studentów i doktorantów, ale i dla pracowników przemysłu ważne źródło aktualnej wiedzy. Na bazie doniesień konferencyjnych zostały wydane 3 Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych – zeszyt 552: Kształtowanie jakości produktów spożywczych i potraw w procesie technologicznym, zeszyt 553: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych oraz .zeszyt nr 566 pt.: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu
Okres pomiędzy dużymi wydarzeniami wypełniany jest seminariami doktoranckimi, organizacją i przeprowadzeniem pokazów w ramach corocznego Festiwalu Nauki, organizacją i przeprowadzeniem różnych lekcji poglądowych dla uczniów szkół średnich, gimnazjów i szkół podstawowych, OW PTTŻ brał udział w 14. Pikniku Naukowym POLSKIEGO RADIA I CENTRUM NAUKI KOPERNIK
Pojawiają się i rozwijają nowe inicjatywy mające na celu rozwój wiedzy o żywności. Co dwa lata, od 2008 roku OW PTTŻ wspomaga Wydział Nauk o żywności SGGW w organizacji Sympozjów Inżynierii Żywności. Dotychczas odbyły się cztery Sympozja. Cieszą się one już dużym zainteresowaniem i uznaniem w środowisku technologów i naukowców związanych z żywnością
Kolejna inicjatywą, tym razem Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności (WNoŻ SGGW), której patronuje OW, jest w organizacja Sympozjum Naukowe pt.:„Wykorzystanie drobnoustrojów i ich metabolitów w produkcji i utrwalaniu żywności”, które odbyło się po raz pierwszy w 2011 roku, a kontynuacje stanowiły: „Drobnoustroje – tradycja i nowoczesność w produkcji i utrwalaniu żywności ,(2013), Drobnoustroje – sprzymierzeńcy lub wrogowie w produkcji i utrwalaniu żywności i utrwalaniu żywności” (2014).
Oddział Warszawski uczestniczył również w organizacji, wraz z WNoŻ XL Sesji Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu, Warszawa, 29.06.-01.07.2011. Wzięło w niej udział 260 uczestników, wygłoszono 47 referatów.
Staramy się również wspomagać działalność Młodych Technologów Żywności. Dlatego z entuzjazmem wsparliśmy , Uczestnictwo w organizacji, wraz z inicjatywę Koła Naukowego Technologów Żywności i Samorządu Studentów SGGW zorganizowanie I Ogólnopolskiego Spotkania Młodych Technologów Żywności pt.: Rola technologa we współczesnym przemyśle. Odbyło się ono w Warszawie, 18-20.11.2011r. Wzięło w nim udział 96 uczestników, wygłoszono 16 referatów.
Wspieraliśmy również organizację XIX Sesji Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ, która odbyła się w Warszawie w dniach 7-9 maja 2014 r. w SGGW. Konferencja była kontynuacją corocznych spotkań, które mają na celu wymianę poglądów oraz doświadczeń w zakresie nauk o żywności i żywieniu oraz integrację młodych środowisk naukowych z kraju i ze świata
Podsumowując swą działalność warto również pochwalić się działalnością wydawniczą. Oddziału Warszawskiego. W okresie 25 lat Oddział wydał 14 pozycji, z których jako najważniejsze należy uznać:
1. Monografia- Praca zbiorowa pod red. D.Witrowej-Rajchert i D. Nowak: Metody zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie jakości. Wyd. SGGW, Warszawa 2004, s. 175.
2. Monografia- Praca zbiorowa pod red. D.Witrowej-Rajchert i D. Nowak: Jakość i bezpieczeństwo żywności – uwarunkowania surowcowe, technologiczno-produkcyjne i prawne. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2006, str. 202
3. Monografia-Praca zbiorowa, pod red. D. Witrowej-Rajchert i A. Marzec, Jakość i bezpieczeństwo żywności. Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008, 194 stron
4. Monografia-Jakość i Bezpieczeństwo Żywności – Kształtowanie Jakości Żywieniowej w Procesach Technologicznych (pod red. Doroty Nowak), Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2010 r.
Od początku działalności Oddział Warszawski zaangażował się w działalność szkoleniową, czego efektem było zorganizowanie Szkoły Naukowej „Postęp w analizie żywności”, która odbyła się w Warszawie, w dniach 3-7.12.1993 r., a która była także efektem współpracy OW z Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego IPMiT. Rok później zorganizowana została kolejna konferencja Naukowa „Postęp techniczny i technologiczny w przemyśle mięsnym”, 27-28.01.1994 r., w której udział wzięło 120 uczestników, przedstawicieli świata nauki i przemysłu. Z kolei współpraca z Instytutem przemysłu Fermentacyjnego (obecnie IBPRS) zaowocowała zorganizowaniem Seminarium Naukowym „Analiza żywności – metody szybkiej diagnostyki mikrobiologicznej (21.04.1994 r.), w którym uczestniczyło 96 osób.
Kolejne trzy lata działalności Oddziału Warszawskiego obfitowały w konferencje i seminaria. Były to między innymi:
– Ogólnopolskie Seminarium „Jakość żywności a wymagania Unii Europejskiej”, Krynica Morska 30-31.05.1995 r., liczba uczestników – 200;
– Seminarium z okazji 50-lecia specjalizacji Technologia Mięsa, Warszawa 17.06.1995 r., liczba uczestników – 54.
– Konferencja Naukowa „Technologiczne aspekty strategii rynku żywnościowego”, Warszawa, 26-27.10.1995 r., liczba uczestników – 83,
– Sesja Przeglądowa Analityki Żywności, Warszawa 18.04.1996 r., liczba uczestników – 53,
– Szkoła Jesienna „Metody przygotowywania próbek do badań”, Miedzeszyn 26-29.11.1996 r., liczba uczestników – 60,
– I Konferencja Naukowa z cyklu: „Jakość i bezpieczeństwo żywności” nt. „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produkcji żywności”, Warszawa, 18-19.11.1997 r., liczba uczestników – 164,
– II Sesja Przeglądowa Analityki Żywności, Warszawa 23.05.1997 r., liczba uczestników – 89.
W następnych latach odbyła się jeszcze III Sesja Przeglądowa Analityki Żywności, Warszawa 29.05.1998 r., liczba uczestników – 60 oraz cykl dwóch konferencji „Problemy transportu żywności”. Podczas pierwszej z nich (Kiekrz k. Poznania 3-5.11.1998 r) podjęto zagadnienia „Wpływu transportu na jakość żywności”, podczas drugiej (Kiekrz k. Poznania 4-6.11.1999) „Problemy opakowań w transporcie żywności”.
Oddział Warszawski może się pochwalić organizacją Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Mikroelementy w żywności”, która odbyła się w Warszawie 9-11.10.2000 r. Przy organizacji tego ważnego wydarzenia OW wspierany był przez Sekcję Analizy i Oceny Żywności, Komitet Chemii Analityczne PAN oraz Wydział Chemiczny PW.
Konferencja Naukowa z cyklu: „Jakość i bezpieczeństwo żywności” stała się sztandarowym wydarzeniem, kontynuowanym co dwa lata trwale wpisującym się w działalność Oddziału Warszawskiego. Wypracowana została charakterystyczna dla niej formuła. Podczas każdej konferencji wygłaszane jest: ok. 10-12 zamawianych referatów, z czego część przez wybitne osobistości świata nauki, a minimum 3 przez przedstawicieli przemysłu. W Konferencji tej mogą się również zaprezentować młodzi pracownicy nauki oraz doktoranci, dlatego stanowi ona dobrą platformę do nauki, wymiany poglądów, wzajemnej konstruktywnej konfrontacji. Każda kolejna konferencja podejmowała inny temat:
– „Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne żywności (Warszawa, 18-19.11.1999 r.),
– „Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – czynniki żywieniowe”, (Warszawa, 19-20.11.2001 r.),
– „Jakość i bezpieczeństwo w przetwórstwie żywności”, Warszawa 18-19.11.2003 r.,
– Jakość i bezpieczeństwo żywności – uwarunkowania surowcowe, technologiczno-produkcyjne i prawne (Białobrzegi k. W-y 17-18.11.2005 r).
– „Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpie-czeństwa żywności
– „Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, (Warszawa, 3-4 grudnia 2009 r.)
– Żywność przyszłości, czyli jaka? (Warszawa, 23-24.11.2011r). IX z kolei konferencja z tego cyklu odbędzie się w roku 2015.
Podczas V Jubileuszowej Konferencja Naukowa „Jakość i bezpieczeństwo Żywności” przygotowywanej wspólnie z SGGW (WTŻ) i ZG PTTŻ.obchodzony był również jubileusz XV-lecia PTTŻ
Ważnym pokłosiem tych konferencji są monografie wydawane po większości z nich, zawierające pełne teksty wygłoszonych referatów. Monografie te stanowią dla pracowników nauki oraz studentów i doktorantów, ale i dla pracowników przemysłu ważne źródło aktualnej wiedzy. Na bazie doniesień konferencyjnych zostały wydane 3 Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych – zeszyt 552: Kształtowanie jakości produktów spożywczych i potraw w procesie technologicznym, zeszyt 553: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych oraz .zeszyt nr 566 pt.: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu
Okres pomiędzy dużymi wydarzeniami wypełniany jest seminariami doktoranckimi, organizacją i przeprowadzeniem pokazów w ramach corocznego Festiwalu Nauki, organizacją i przeprowadzeniem różnych lekcji poglądowych dla uczniów szkół średnich, gimnazjów i szkół podstawowych, OW PTTŻ brał udział w 14. Pikniku Naukowym POLSKIEGO RADIA I CENTRUM NAUKI KOPERNIK
Pojawiają się i rozwijają nowe inicjatywy mające na celu rozwój wiedzy o żywności. Co dwa lata, od 2008 roku OW PTTŻ wspomaga Wydział Nauk o żywności SGGW w organizacji Sympozjów Inżynierii Żywności. Dotychczas odbyły się cztery Sympozja. Cieszą się one już dużym zainteresowaniem i uznaniem w środowisku technologów i naukowców związanych z żywnością
Kolejna inicjatywą, tym razem Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności (WNoŻ SGGW), której patronuje OW, jest w organizacja Sympozjum Naukowe pt.:„Wykorzystanie drobnoustrojów i ich metabolitów w produkcji i utrwalaniu żywności”, które odbyło się po raz pierwszy w 2011 roku, a kontynuacje stanowiły: „Drobnoustroje – tradycja i nowoczesność w produkcji i utrwalaniu żywności ,(2013), Drobnoustroje – sprzymierzeńcy lub wrogowie w produkcji i utrwalaniu żywności i utrwalaniu żywności” (2014).
Oddział Warszawski uczestniczył również w organizacji, wraz z WNoŻ XL Sesji Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu, Warszawa, 29.06.-01.07.2011. Wzięło w niej udział 260 uczestników, wygłoszono 47 referatów.
Staramy się również wspomagać działalność Młodych Technologów Żywności. Dlatego z entuzjazmem wsparliśmy , Uczestnictwo w organizacji, wraz z inicjatywę Koła Naukowego Technologów Żywności i Samorządu Studentów SGGW zorganizowanie I Ogólnopolskiego Spotkania Młodych Technologów Żywności pt.: Rola technologa we współczesnym przemyśle. Odbyło się ono w Warszawie, 18-20.11.2011r. Wzięło w nim udział 96 uczestników, wygłoszono 16 referatów.
Wspieraliśmy również organizację XIX Sesji Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ, która odbyła się w Warszawie w dniach 7-9 maja 2014 r. w SGGW. Konferencja była kontynuacją corocznych spotkań, które mają na celu wymianę poglądów oraz doświadczeń w zakresie nauk o żywności i żywieniu oraz integrację młodych środowisk naukowych z kraju i ze świata
Podsumowując swą działalność warto również pochwalić się działalnością wydawniczą. Oddziału Warszawskiego. W okresie 25 lat Oddział wydał 14 pozycji, z których jako najważniejsze należy uznać:
1. Monografia- Praca zbiorowa pod red. D.Witrowej-Rajchert i D. Nowak: Metody zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie jakości. Wyd. SGGW, Warszawa 2004, s. 175.
2. Monografia- Praca zbiorowa pod red. D.Witrowej-Rajchert i D. Nowak: Jakość i bezpieczeństwo żywności – uwarunkowania surowcowe, technologiczno-produkcyjne i prawne. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2006, str. 202
3. Monografia-Praca zbiorowa, pod red. D. Witrowej-Rajchert i A. Marzec, Jakość i bezpieczeństwo żywności. Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008, 194 stron
4. Monografia-Jakość i Bezpieczeństwo Żywności – Kształtowanie Jakości Żywieniowej w Procesach Technologicznych (pod red. Doroty Nowak), Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2010 r.